Diner: Tacoschotel

Waarom niet eens een keertje een avondmaaltijd? Op de blog staan al een aantal lekkere gerechtjes, maar deze tacoschotel wil ik jullie niet onthouden.
dav

Ik heb een variant hiervan ooit voor het eerst bij een oud collega gegeten (zo’n 15 jaar geleden). Daarna maakte ik het zelf voor een avondje stappen…bij ons stond het tijden bekend als “anti-kater-voer”, maar nu – na er mijn eigen draai aan gegeven te hebben en geen enkel pakje of zakje meer te gebruiken (behalve dan de zak tortillachips) – is het een heerlijk ovengerecht waar iedereen van geniet (ook zonder op stap te gaan), dus waarom jullie niet?

Ingredienten
Tacosaus
1 middelgrote ui, gesnipperddav
1 grote teen knoflook, fijngehakt
1 grote groene paprika, in hele kleine stukjes gesneden
1 koffielepel (ca. 3 gram) djinten (gemalen komijn)
1 koffielepel (ca. 3 gram) ketoembar (gemalen coriander)
0,5 theelepel chilipoeder of cayennepeper
1 blik (400 gram) tomatenblokjes
1 theelepel suiker
1 eetlepel witte wijn azijn (of andere lichte azijn…het gaat om het zuurtje)
1 eetlepel neutrale olie om in te bakken

De schotel
500 gram Mexicaanse diepvriesgroenten of roerbakgroenten
Een mix van kidneybonen, bruine bonen en mais (totaal ca. 250 gram)
300 gram rundergehakt
200 gram tortillachips
200 gram geraspte kaas (ik gebruik 30+ kaas)
IJsbergsla
3 tomaten, in plakken
Creme fraiche light
2 eetlepels neutrale olie om in te bakken

Bereiding
Tacosaus
Doe de olie in een pannetje en fruit hierin de ui, knoflook en paprika tot ze zacht zijn. Voeg de djinten, ketoembar en chilipoeder toe en laat kort meebakken. Doe daarna het blik tomatenblokjes, de suiker en de azijn erbij en laat ongeveer 10 minuten pruttelen. Hoe kleiner je de paprika snijd hoe fijner de saus. Zet apart tot gebruik.

De schotel
Verwarm de oven voor op 180 graden.dav
Doe de olie in een grote wok of hapjespan en bak het rundergehakt rul. Voeg hier de groenten aan toe en roerbak tot deze zacht zijn. (In het geval je diepvriesgroenten gebruikt, kun je deze er bevroren aan toevoegen en doe je even een deksel op de pan, zodat het in ongeveer 10 minuutjes zacht en warm wordt). Doe de bonen erbij en warm even door. Vervolgens voeg je de tacosaus toe en roer je alles goed door elkaar.

Pak een ovenschaal en bedek de bodem met de helft van de tortillachips, druk een beetjedav plat, zodat het breekt. Schep hierop de groenten-gehakt mix en bedek met een laag tortillachips. Je kunt ze erop leggen of rechtop erin steken, wat jij wilt. Strooi hier royaal geraspte kaas over en verwarm 15 minuten in het midden van de oven of tot de kaas goed gesmolten is.

Wanneer het uit de oven komt, kun je aan tafel. Serveer met wat versgesneden ijsbergsla, pakken tomaat en een schep crème fraiche.

Eet smakelijk!

PS: De tacosaus die ik in dit recept gebruik is dus ook zonder pakjes en zakjes, maar wil je een snellere versie, dan kun je gewoon een pot tacosaus of pastasaus (zo leerde ik dit gerecht kennen) toevoegen.

IMG_0048


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s