Ik deed een sap detox

Ik vroeg me al eeuwen (oké, een tijdje) af hoe ik dat nou zou ervaren…een sap detox. Of ik heel erg hangry zou worden, of dat het me zou meevallen, of ik überhaupt een slecht humeur zou krijgen, en koppijn, en koud en honger en onuitstaanbaar.
Vriendlief zou het direct beamen als ik zeg dat ik lid ben van team always hungry. Wat ik zelf echt wel mee vind vallen, ik zeg alleen dat ik honger heb als mijn maag echt leeg is en die knort. De rest van de tijd heb ik gewoon trek ;).

Maar dat was dus iets wat ik me afvroeg, krijg ik echt honger? En hoe ga ik dat niet eten en alleen maar sap drinken psychisch beleven. En omdat ik het me dus al even afvroeg dacht ik laatst….je komt er maar op 1 manier achter…doe het maar gewoon.

Dus ik heb het gewoon “even” gedaan. En dit is het relaas van mijn ervaring :).

Ik heb gekozen voor de 3-daagse detox plus van Sap.je (zie ook: http://www.sap.je/detox-kuur), bij de plus versie krijg je naast de sapjes en soepjes ook nog extra ontgiftende detox shotjes.
Bestellen gaat via de site echt supermakkelijk, je maakt je keuze, je geeft aan wanneer je de sapjes wil ontvangen en dan wacht je. Ik wilde op een zaterdag beginnen (leek me wel relaxed om het niet middenin een drukke werkweek te doen) en dus werden mijn sapjes op vrijdagavond bevroren bezorgd. Meteen alle sapjes voor de zaterdag in de koelkast gezet om te ontdooien en de rest in de vriezer gezet. Ongeveer een week voor de start van de detox kreeg ik al een e-mail van Sap.je met uitleg en een voedingsschema en tips voor de pre-tox (afbouwen voor de kuur begint) en de after-tox (om rustig aan weer op te bouwen na de kuur). Ik ben een week voor ik met de kuur begon al gestopt met koffie drinken en verder heb ik de overige pre-tox tips opgevolgd. Nou ben ik niet een enorme koffie-drinker (ik drink denk ik gemiddeld 1,5 kopje per dag en er zijn dagen dat ik helemaal geen koffie drink), maar sodeknetter ik heb gewoon 3 dagen koppijn gehad! Maar dat was vrijdag over, dus net op tijd voor het begin van de kuur.

Dag 1
De eerste dag beviel eigenlijk heel goed. Ik heb nagenoeg geen honger gehad en ik vond alle sapjes echt heel erg lekker! Ik was niet moody, niet hangry, eigenlijk gewoon de hele dag in een prima bui en het niet eten viel me totaal niet zwaar (wat ik echt wonderbaarlijk vond, want je weet: team always hungry). Ik kreeg het in de loop van de dag wel koud en dat ging eigenlijk niet over, dus ik was wel heel erg blij met mijn soepje als avond”eten”!

Dag 2
De tweede dag is dus exact hetzelfde als de eerste dag, alle drankjes zijn hetzelfde, in dezelfde volgorde. En ook nu ging het me prima af. Merkte wel dat ik ook zin had om te kauwen en gelukkig mag je ook gewoon salade knabbelen, dus bij mijn lunch sapje had ik een lekkere salade gemaakt en die ook opgepeuzeld (dat had ik trouwens op dag 1 ook al gedaan), toch wel lekker om ook iets te eten, ook al is het alleen sla. Verder weer nul afkickverschijnselen, nog steeds geen schreeuwende honger, wel weer schreeuwend koud ’s middags en ’s avonds. Ik denk dat dat komt omdat er toch gewoon echt heeeeeel weinig brandstof in het oventje komt, dan lijkt er niet genoeg energie om ook je lijf nog warm te stoken. Maar al met al beviel ook dag 2 me nog prima.

Dag 3
Ook dag 3 beviel me nog steeds prima, vind alles nog steeds heel lekker, nog steeds geen honger, wel weer koud ’s middags en ’s avonds. Dat vergat ik eerder te melden, maar op dag 2 en ook op dag 3 had ik het in de ochtend juist mega warm, echt raar, maar uiteindelijk toch weer ijskoud, jammer…
Wat ik op de derde dag vooral merkte was dat mijn energieniveau wel heel goed was, maar dat dat vooral goed genoeg was voor een dag “normaal” leven. Ik bedacht me dat ik wel even een HIIT-je kon doen thuis…en dat is me prima gelukt, maar ik merkte wel dat ik sneller uitgeput raakte, mijn hartslag werd sneller veel hoger, dus mijn lijf had er wel wat moeite mee denk ik, zo intensief sporten op zo weinig voeding. Ook had ik gewoon echt weer zin in andere smaken. Zoals ik al aangaf vond ik alle sapjes nog steeds even lekker, maar ik ben doorgaans nogal van de variatie in eten en 3 dagen exact hetzelfde is voor mij dus net even too much blijkt. Hoe lekker ik het ook vond, ik vond het saai worden en wilde wat anders.
Maar 3 dagen is voor mij psychisch echt prima te behappen, dus hoppa, tandjes op elkaar (je hebt ze toch nog een dag niet nodig) en doorgaan.

En zo zaten er dus ineens drie dagen sap op. En wat vond ik er nu van? Is het een aanrader? Of juist helemaal niet?

Tja, het is me eigenlijk heel goed bevallen. Ik vond het niet lastig, de sapjes waren lekker en ik heb me niet ellendig gevoeld van de honger. Ik voelde me na 3 dagen prima, energieker, ik heb echt retelekker geslapen, dus lekker fit en energiek en gezond. Ik denk dat het voor mij bijvoorbeeld een goede kick-start kan zijn na bijvoorbeeld kerstdagen of een vakantie/periode waarin je iets teveel los bent gegaan op eten dat niet per se heel gezond is (en vooral niet in idiote hoeveelheden), maar voor mij is dat dan echt een psychische kick-start, om weer even op de goede weg te komen. Lichamelijk gezien geloof ik echt wel dat het iets goeds voor je doet, je krijgt het equivalent van enorme hoeveelheden groente binnen en dat is echt niet slecht natuurlijk. Maar voor het reinigen van je lichaam kun je ook best heel goed vertrouwen op je eigen organen, lever, nieren etc., die heb je niet voor niets en zij zijn best heel goed in hun werk. De meningen zijn er ongetwijfeld over verdeeld, maar ik geloof er echt in dat als je over het algemeen gezond en veelzijdig eet je lijf prima in staat is om zelf het reinigingsprogramma te draaien. Maar zoals ik al aangaf, het zou wel een goede mentale kick-start kunnen zijn om na een eet-technisch iets mindere periode weer de gezonde kant op te bewegen.

En nu? Tja, we zijn nu alweer even verder, we hebben pasen gehad en de eerste zomerse dagen met BBQ’s en zelfs een korte vakantie in Frankrijk dus er is alweer de nodige ellende naar binnen gewerkt (met veel smaak en plezier), maar wel alles in balans natuurlijk, ik probeer ook nog steeds de nodige kilo’s af te vallen (maar daarover meer in een latere blog). De sap detox kuur is me prima bevallen, langer dan 3 dagen zou ik het zelf nooit volhouden, maar het is wel iets wat ik ooit nog wel eens een keer zou doen, als ik vind dat ik een keer een kick-start (of schop onder mijn ietwat te volle derrière) nodig heb.

Hebben jullie ooit een sap detox of ander soort detox gedaan en hebben jullie tips of ervaringen om te delen? Laat het ons weten, we zijn heel benieuwd!


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s