Hoeveel calorien verbrand ik eigenlijk?

IMG_4815Natuurlijk bestaat voeding niet alleen uit calorieën, belangrijker is waar die calorieën uit zijn opgebouwd. Feit is wel dat als je meer calorieën binnen krijgt dan verbrand, je aan zult komen.

In veel stukken over de gemiddelde voedingsbehoefte van mannen en vrouwen – het staat zelfs op zuivelpakken – staat dat vrouwen gemiddeld 2.000 kcal per dag “nodig” hebben. Een gemiddelde zou geen gemiddelde zijn als het niet per persoon zou fluctueren.
Zoals veel mensen in mijn omgeving wel weten ben ik regelmatig bezig met gezonde voeding, maar houd ik ook erg van chocola en drop, best een lastige combinatie soms ;-). Daarnaast sport ik zo’n 3x per week.

Nu was ik toch eigenlijk wel benieuwd naar mijn “gemiddelde” energie behoefte per dag en bedacht ik mij dat ik dat maar eens moest gaan berekenen. Dus droeg ik van maandag tot en met zondag mijn hartslagmeter – ik heb (nog) niet zo’n kuuks ding waarbij dat allemaal via de pols gaat – om bij te houden hoeveel calorieën ik elke dag verbrandde.
Daarbij moet wel gezegd worden dat ik hem ’s nachts niet omhield. ’s Ochtends na het douchen ging hij om en ’s avonds voor het slapen weer af.

Hieronder het overzichtje van mijn verbrandde calorieën per dag.

Maandag 1.930
Dinsdag 2.996
Woensdag 2.758
Donderdag 2.454
Vrijdag 2.257
Zaterdag 2.321
Zondag 2.554

Na maandag dacht ik…”Wat???…hoe kan ik zo weinig calorieën verbranden op een dag?” Wat jullie daar ook nog bij moeten weten is dat ik in deze “meet”-week op maandag, dinsdag en donderdag op de (electrische) fiets van mijn moeder naar mijn werk ben gegaan (14 kilometer) in plaats van met de auto. Wat ook nog eens ca. 400 calorieën opleverde. Dus eigenlijk had ik maar 1.530 calorieën verbrand. Ik vreesde voor de rest van de week :-). Als dit zo doorzette, wist ik al zeker dat ik sowieso teveel calorieën at ;-).
Op dinsdag, woensdag en zondag sport ik altijd en dat is ook goed te zien in het totaalplaatje.

Na een weekje meten, kon ik dus mijn gemiddelde energie behoefte per dag berekenen. Omdat ik eigenlijk alleen die ene week met de fiets naar het werk ging, heb ik van die dagen 400 calorieën afgetrokken om een realistischer totaal te krijgen. Mijn gemiddelde energie behoefte is dus afgerond naar beneden 2.238 calorieën. Wat mij wel verbaasd is dat ik significant minder verbrand op de maandag, terwijl de donderdag qua geplande activiteiten vergelijkbaar is. Zou het zo kunnen zijn dat mijn lijf op maandag nog rustig aan doet, zo na het weekend? :-).

Ergens vind ik het wel prettig om dit nu te weten en stiekem ben ik heel blij dat ik boven het landelijk gemiddelde van 2.000 uitkom. Om een gezonde balans te vinden en ook nog wat kilootjes kwijt te kunnen raken, gebruik ik een app om mijn eten in te voeren. Vooralsnog houd ik een streefhoeveelheid calorieën van 2.000 per dag, ook op de dagen dat ik sport.  Daarnaast – en dat heb ik aan het begin van deze blog ook al gezegd – is het natuurlijk het allerbelangrijkste om de goede voedingsmiddelen binnen te krijgen.

Wil je ook meer inzicht in je energiebehoefte en heb je hartslagmeter?… Go for it! Een beetje inzicht kan nooit kwaad. IMG_5325


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s