Volkoren appeltaart met dadelspijs

Taart001
Om te vieren dat wij vandaag onze eerste bijdrage publiceren trappen we af met TAART! Dat is zo lekker feestelijk.

Een tijdje geleden was de verjaardag van zoonlief en bij ons mag de jarige kiezen wat voor lekkers er bij de koffie/thee komt. Tygo koos voor een berg slagroomsoesjes én appeltaart. En laten we wel wezen…er is bijna niemand die geen appeltaart lust, dus daar blijft op verjaardagen weinig van over.

Taart hoeft wat mij betreft echt niet supergezond te zijn, maar een beetje in balans brengen kan natuurlijk wel. Voorheen bakte ik mijn appeltaart met tarwebloem en deed ik onderop een laagje zelfgemaakte amandelspijs. Om er toch een beetje balans in te krijgen, heb ik een nieuw recept bedacht. Er zit nog steeds boter en suiker in het deeg zelf, maar niet meer in de vulling. En de bloem heb ik vervangen voor volkorenmeel.

IngredientenTaart002
300 gram volkorenmeel
100 gram suiker
2 eieren
200 gram boter
mespuntje zout
100 gram amandelmeel
100 gram verse dadels
5 jonagold appels
2 eetlepels kaneel
1 eetlepel citroensap
2 eetlepels dadelsiroop

Bereiding
Doe de meel met de boter, 1 ei, de suiker en het mespuntje zout in een de kom van de keukenmachine en mix met een deeghaak tot een deeg (kan ook met een handmixer met deeghaken natuurlijk). Kneed nog even kort door met de hand en doe in plasticfolie. Leg het deeg in de koelkast en laat ca. 1 uurtje rusten.

Schil de appels en snijd in blokjes. Doe hierbij de kaneel en de dadelsiroop en schep goed door elkaar. Zet apart voor later.

Doe de amandelmeel in de keukenmachine of grotere hakmolen en voeg hier de in stukjes gesneden dadels (zonder pit) aan toe, samen met het wit van het ei. Bewaar het eigeel voor later. Laat de keukenmachine draaien tot het een mooie spijs is geworden.

Verwarm de oven voor op 175 graden (hetelucht). Beboter een springvorm van ca. 24 cm doorsnee met boter.
Haal het deeg uit de koelkast en verdeel in 4 gelijke stukken. 2 stukken gebruik je voor de bodem van de taart. Rol dit uit en leg dit op de bodem van de springvorm. Stuk 3 gebruik je om de zijkanten van de taart te maken. Maak hier langwerpige stukken van en rol plat om ze daarna aan de zijkant van de vorm te zetten. Duw aan de onderkant op de bodem.
Verdeel de dadelspijs over de bodem van de taart en doe hierop de stukjes appel. Verdeel goed en druk een klein beetje aan.
Van stuk 4 van het deeg kun je nu platte reepjes maken die je in een ruitjespatroon op de bovenkant van de taart legt. Mocht je nog over hebben, dan kun je nog een gezellige rand langs de taart maken.
Bestrijk het deel met het losgeklopte eigeel.Taart003

Bak de taart ca. 70 minuten in het midden van de oven. Wanneer deze klaar is, haal je de taart uit de oven en laat je deze helemaal afkoelen voordat je de springvorm verwijderd.

Dot slagroom erop en smullen maar.

Groetjes,
Hanneke

PS: voor het malen van de spijs heb je echt een krachtige hakmolen nodig, het wordt namelijk nogal een taaie massa en sommige hakmolentjes hebben daar nogal moeite mee of kunnen dit sowieso niet aan.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s